آیت الله جوادی آملی در مورد نقش مردم سالاری دینی در صیانت از نظام اسلامی معتقدند: اگر مردم در صحنه سیاست و اجتماع دینی حاضر نبوده و نسبت به سرنوشت نظام حاکم بی تفاوت باشند آن نظام سرنگون خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری مباحث به نقل از خبرگزاری مهر، مقولۀ حضور مردم در تعیین حق سرنوشت خود و نقش مردم سالاری دینی در مشروعیت بخشی به نظام اسلامی، همچون حضور مردم در راهپیمایی پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ماه که تجدید پیمان با آرمانهای انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و خلف صالح ایشان مقام معظم رهبری است، ازجمله موضوعاتی است که نظیر آن در هیچ یک از دیگر نظام های سیاسی مشاهده نمی شود، لذا ضرورت واکاوی کارکردهای حضور مردم در راهیمایی ۲۲ بهمن در نظام اسلامی می تواند عمق کارآمدی نظام اسلامی در نقش آفرینی حضور و مشارکت سیاسی مردم در حفظ و صیانت از انقلاب اسلامی را به منصۀ ظهور رساند، لذا در این نگاشته با بهره گیری از اندیشه های ارزشمند حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی مهمترین نشانه ها و کارکردهای حضور میلیونی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن به مخاطبان ارائه می شود:
واکاوی چرایی تأکید بر حضور پرشور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
دعوت از آحاد ملت برای حضور پرشور در راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن از جمله مسائلی است که از سوی آیت الله العظمی جوادی املی به دفعات مورد تأکید قرار گرفته است، معظم له در فرازی فرمودند:، امیدواریم همه مردم بزرگ و زنان بزرگوار ایران اسلامی این انقلاب و این راهپیمایی ۲۲ بهمن را گرامی بدارند و در این مراسم به عظمت و جلال و شکوه شرکت کنند و بدانند تلاش و کوشش همه راهپیمایان با هر قدمی که برمیدارند این است که این جامعه را به عقلانیت اصیل خودشان حفظ کنند اما به راستی فلسفۀ تأکید فراوان برای حضور فراگیر و چشمگیر ملت ایران در راهپیمایی ۲۲ بهمن از سوی آیت الله العظمی جوادی آملی و دیگر مراجع عظام تقلید چیست؟ در ادامه چیستی و چرایی ضرورت حضور چشمگیر مردم در عرصه های سیاسی نظام اسلامی به ویژه راهپیمائی ۲۲ بهمن ارائه می گردد:
حضور مردم در صحنه؛ مکمل ایمان
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در تبیین ضرورت حضور مردمی در مناسبت هایی همچون جشن پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن فرمودند: ضرورت حضور مردم در صحنهٴ انقلاب مبتنی بر این مسأله است که این قیام الهی همچنان زنده بماند؛ زیرا خداوند وظیفهٴ مردان با ایمان را چنین ترسیم فرمود: ﴿إنّما المؤمنون الّذین امنوا بالله و رسوله و اذا کانوا معه علی أمرٍ جامع لم یذهبوا حتّی یستأذنوه إنّ الّذین یستأذنونک أولئک الّذین یؤمنون بالله و رسوله[۱]﴾. یعنی مردان با ایمان و مؤمنان راستین کسانیاند که از لحاظ اعتقاد، به خدا و پیامبر او ایمان آورده باشند و از لحاظ عمل، هرگاه مطلب مهمّ اجتماعی و حکم جامع امّت اسلامی فرا رسید، هرگز صحنه را رها نکرده، و حتّی اگر معذور هم باشند، بدون تحصیل اذن رهبر مسلمین از صحنهٴ اجتماع خارج نمیشوند. از این آیهٴ کریمه چنین بر میآید که حضور مردم در مجامع سیاسی و مانند آنها متمّم ایمان آنان بوده و بدون آن ایمانشان ناقص میباشد؛ بنابراین وظیفهٴ مردم همانا حضور در صحنه های اجتماع دینی است.
حضور مردم؛ نفی سکولاریسم؛ ضامن حیات انقلاب اسلامی
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به نقش مردم سالاری دینی در صیانت از نظام اسلامی و نفی سکولاریسم در حکومت اسلامی و نیز در تبیین آثار و برکات بی بدیل حضور مردم در عرصه های مختلف انقلاب اسلامی به ویژه راهپیمایی ۲۲ بهمن فرمودند: اگر مردم در صحنهٴ سیاست و اجتماع دینی حاضر نبوده و نسبت به سرنوشت نظام حاکم بیتفاوت باشند و با پندار جدایی دین از سیاست یا رفاه طلبی یا بهانههای دیگر از حضور در صحنه محروم گردند، آن نظام سرنگون خواهد شد؛ و رقیب خون آشام چیره میگردد، چه اینکه حکومت حضرت امام علی (علیهالسلام) و امام حسن (علیهالسلام) نشانهٴ خوبی برای این تجربهٴ تلخ است؛ زیرا گرچه رهبر معصوم مُفتَرَضُ الطّاعه از نظام الهی بود، لیکن مردم در اثر اختلاف داخلی به جنگ با یکدیگر مشغول شدند و یا در اثر عدم احساس وظیفه، انزوا را اختیار کردند. پس نمیتوان به حق بودن نظام حاکم و قدرت رهبری بیبدیل امام معصوم(علیهالسلام) قناعت کرد، بلکه حضور مردم به عنوان پایگاه و پشتوانهٴ مستحکم نظام اسلامی ضروری است.
حضور مردم ؛ استقرار حاکمیت توحید در جامعه
از منظر آیت الله العظمی جوادی املی، حضور مردم در عرصه هائی همچون راهپیمایی ۲۲ بهمن از جمله شاخصه هایی است که موجبات تقویت حاکمیت توحید می گردد، ایشان در فرازی با اشاره به این مهم فرمودند: حضور مردم بر این اساس که زمام آنها به دست خداوند است، خداوند آنها را توفیق خاصّ عطا میکند تا مدافعان واقعی اسلام بوده و رهبر مسلمین را یاری کنند: ﴿هو الّذی أیّدک بنصره و بالمؤمنین[۲]﴾یعنی خداوند تو را (ای پیامبر) از دو راه کمک کرد: یکی، امداد غیبی؛ و دیگری هدایت مردم به سوی تو و دعوت مؤمنان به یاری تو. یعنی اگر مردم در صحنه آمده و حضور آنها مؤثّر بوده است، بر اساس توحید، طبق امداد الهی و تحت هدایت الهی، توفیق یاری دین را در شرایط خاصّ فراهم مینمایند.
حضور ملت آگاه؛ ضامن پیروزی انقلاب اسلامی
مفسر بزرگ قرآن مجید و صاحب تفسیر گرانقدر تسنیم در تشریح کارآمدی حضور مردم ، آن را موجب پیوند ناگسستنی میان امام و امت برشمردندو فرمودند: آنچه جامعه را نگاه میدارد، «حضور مردم» است و آنچه مردم را حاضر در صحنه نگاه میدارد، رُشد فرهنگی و فکری مردم است. و آنچه که به مردم رشد فرهنگی میدهد، صفا و وفا و اخلاص دولتمردان است. و آنچه که به دولتمردان صفا میدهد، پیوند ناگسستنی امام و امّت و رهبری و مردم است. گرچه بدون رهبری امام عادل و مصمّم، ظفر میسّر نیست، ولی حضور امّت عازم و ملّت آگاه، شرط ضروری آن میباشد و حق شناسی از آنان نیز لازم خواهد بود؛ زیرا مردم در مسایل اجتماعی سیاسی همراه و همگام با اهداف رهبری شده و او را رها نکردهاند.
تهدیدزدایی شاخصه کلیدی راهپیمایی ۲۲ بهمن
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی تهدیدزدایی را از مهمترین نشانه های راهپیمایی میلیونی مردم برشمردند و فرمودند: حضور میلیونی ملت ایران در راهپیمایی ۲۲ بهمن موجب میشود که دشمنان دست از تهدیدها بردارند؛ البته آنها باید بدانند ملت با عظمت ایران هیچگاه دست از انقلاب و نظام و ولایت فقیه بر نخواهد داشت. همچنین معظم له در فرازی دیگر در این رابطه فرمودند: حضور گسترده و حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن مانع از توطئههای دشمنان شده و نقشههای آنان را خنثی خواهد کرد.
حضور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن؛ فریضه ای عبادی
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی با تبیین ابعاد دینی و عبادی کارکردها و نشانه های حضور مردم در این خروش میلیونی در جشن پیروزی انقلاب اسلامی فرمودند: حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن عبادت است. وظیفه ما حفظ حرمت خون شهدا، امام و اکرام رهبری است، اما بدانیم خداوند است که امنیت منطقه و کشور را حفظ کرده و خواهد کرد منتهی وظیفه ما عرض ادب به دین است، لذا باید وضو بگیریم و در راهپیمایی شرکت کنیم، خیلی از دوستان ما وضو میگرفتند میآمدند و خیلی از خواص افکار دیگری هم داشتند و واقعاً با همین شعارها انقلاب پیروز شد و شاه رفت و با همین شعارها هم انقلاب تا عصر ظهور باقی خواهد ماند. بنابراین ما باید در این راهپیماییها درود بر امام و شهدا بفرستیم و گرامیداشت رهبری را داشته باشیم، اما یا احد و یا صمد یادمان نرود و بی وضو در این راهپیمایی شرکت نکنیم.
معظم له درفرازی دیگر در اهمیت ابعاد عبادی و دینی حضورمردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن فرمودند؛ «این حضور توشهای برای آخرت مردم است» .
پاورقی:ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
[۱] سورۀ نور آیۀ۶۲
[۲] سورۀ انفال آیۀ ۶۲