به گزارش پایگاه خبری مباحث به نقل ازخبرگزاری قرآنی ایکنا , مساجد در نگاه اسلام را نمیتوان تنها محلی برای عبادت و نیایش تعریف کرد؛ زیرا کارکرد مسجد علاوه بر تقویت بعد معنوی و ارتباط انسانها با خالق هستی، محلی برای تجمع انسانهای همعقیده و همراستا است که با آموزههای اسلامی آشنایی دارند؛ اگر قابلیتهای این […]
به گزارش پایگاه خبری مباحث به نقل ازخبرگزاری قرآنی ایکنا , مساجد در نگاه اسلام را نمیتوان تنها محلی برای عبادت و نیایش تعریف کرد؛ زیرا کارکرد مسجد علاوه بر تقویت بعد معنوی و ارتباط انسانها با خالق هستی، محلی برای تجمع انسانهای همعقیده و همراستا است که با آموزههای اسلامی آشنایی دارند؛ اگر قابلیتهای این گردهمایی برانگیخته شود حتماً منجر به تولید فکر و اندیشههای جدیدی خواهد شد که آثار اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی زیادی را وارد جامعه میکند.
از صدر اسلام تاکنون نیز مساجد علاوه بر کارکرد عبادی، نقش مهمی در مسائل مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مسلمانان ایفا کرده است. در دوران مبارزاتی پیامبر اسلام(صلی الله علیه و سلم)، مسجد جایگاه اصلی مبارزه با جهل و کفر بود و آموزشهای دینی به مردم توسط شخص پیامبر اعظم(ص)، اقدامات مشورتی برای حکومت اسلامی، اتخاذ تصمیمات نظامی، آشنایی مسلمانان با یکدیگر همواره در مساجد صورت گرفته است. در واقع مساجد کانون صدور فکر و اندیشه اسلامی از طریق مسلمانان به جامعه بوده است.
مسجد؛ خیزشگاه انقلابها در بین مسلمانان
انقلاب ایران به رهبری امام خمینی(ره) با مشخصه اسلامی از سایر انقلابهای جهان متمایز شده است و مسجد مهمترین کانون و خاستگاه در این نهضت اسلامی بهحساب میآید.
بررسیهای تاریخ نشان میدهد که جنبشها و انقلابهای بزرگ جهان همواره دارای پایگاههای خاصی بودهاند؛ خیزشگاه انقلاب کبیر فرانسه که درسال ۱۷۸۹ میلادی به وقوع پیوست، زندان باستیل در شهر پاریس بوده است. در انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ میلادی روسیه نیز محیطهای کارگری، کارخانجات و جوامع دهقانی، نقش زمینهسازی و گسترش جنبش مارکسیستی را برعهده داشتند، به همین ترتیب در بین مسلمانان نیز مساجد، مرکز آغازین شکلگیری انقلابها و حرکتهای مردمی در مبارزه علیه ظلم وستم بهویژه در دوران معاصر، بوده است.
نام انقلاب اسلامی ایران را هم نمیتوان از مسجد جدا دانست
نام انقلاب اسلامی ایران را هم نمیتوان از مسجد جدا دانست؛ بزرگترین پایگاههای هماهنگی، جلسات سخنرانی، انتشار اعلامیهها و کتب روشنگری و جذب نیروهای فعال مردمی برای خدمت به انقلاب در هر محله، مسجد بوده است. مراجع دینی با حضور در این پایگاه پیام امام راحل را به گوش مردم میرساندند و با حمایت از جوانان خوشفکر انقلابی، زمینه این نهضت بزرگ را فراهم میکردند.
مناسبات مذهبی و ایام ماه مبارک رمضان و شبهای محرم، بهترین فرصت روشنگری بود و مساجد اصلی هر شهر که توسط علمای انقلابی اداره میشد، فرصت سخنرانی را در اختیار وعاظ انقلابی تهران و شهرهای مختلف مانند استاد شهید مطهری، شهید دکتر مفتح، شهید دکتر باهنر، شهید حجتالاسلام محلاتی، مرحوم حجتالاسلام فلسفی و آیتالله خامنهای، میدادند تا به افشاگری علیه طاغوت و ایجاد بصیرت در مردم بپردازند.
قرارگاه دینی مبارزه با تهاجمات فرهنگی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مسجد بهعنوان قرارگاه دینی مبارزه با تهاجمات فرهنگی، در تعمیق و تثبیت جریان انقلاب اسلامی و حفظ نظام اسلامی ایفای نقش کرده است؛ ایجاد کلاسهای آموزشی مفاهیم دینی و جذب نوجوانان و علاقهمند کردن جوانان به مسجد، ارتباط چهره به چهره روحانیون با مردم و شناخت استعدادهای برتر، یافتن خانوادههای بیبضاعت، پشتیبانی از جبهههای جنگ تحمیلی و حمایت از خانوادههای رزمندگان اسلام و در نهایت حفظ و صیانت از جمهوری اسلامی ایران.
مقام معظم رهبری در دیدار با مردم قم در بهمن ۱۳۷۵ میفرمایند: «مسجد، نه فقط در زمان ما و نه فقط در کشور عزیز اسلامی ما، بلکه در نقاط مختلف عالم و در طول تاریخ، منشأ آثار بزرگ و نهضتها و حرکتهای اسلامی بزرگی شده است. مثلاً قیام مردم کشورهای شمال آفریقا که مسلمان هستند – مثل الجزایر و دیگر کشورهایی که سالها در زیر سلطه نظامی استعمار فرانسویها بودند – از مساجد شروع شد، که به پیروزی هم رسید و کشورها استقلال پیدا کردند. انقلاب در این کشورها هم، آن روزی رو به شکست رفت و دوباره ملّتها استقلال خودشان را از دست دادند که رابطه خود را با مساجد و با دین و ایمانِ مساجد قطع کردند.»
ایشان در بخشی دیگر از بیاناتشان میفرمایند: «مساجد را گرم بدارید محافل مذهبی را مانند دوران اختناق رژیم همچنان گرم نگاه دارید سعی کنید مسائل تبلیغاتی مذهبی و اسلامی سمعی و بصری را به مساجد بکشانید. مسجد خانه خداست پس خانه همه خلق خداست. مسجد کانون برکت خیز است، مساجد به ما امکان می دهد که با برادران مسلمان خود و با خواهران مسلمان خود رابطه خویشاوندی را حفظ کنیم مساجد را پاس بداریم و آنها را گرم نگاه داریم.»
دشمنان اسلام به دنبال نابودی مسجد
تمام بستری که مسجد در مسیر حقیقت برای ما گشوده، این مکان روحانی را تبدیل به خاکریز دفاع از آرمانهای اسلامی کرده است؛ بنابراین مسجد بهعنوان مرکز حرکتآفرینی دربرابر استکبار جهانی، در معرض تحقیر و آسیبهای فرهنگی قرار دارد. دشمنان اسلام هرگز وجود کانونی قدرتمند، که به مردم جهان آگاهی بخشی میکند را برنمیتابند و همواره بهدنبال نابودی این مرکز هستند؛ آتش زدن و به تعطیلی کشاندن مساجد مسلمانان در بسیاری از کشورهای جهان دلیل بر این مدعاست.
در این روزهای پرتلاطم جهان، حقایق کاملاً بر مردم آشکار شده است؛ چه مزدوران دستساخته آمریکا و صهیونیست که در کشورهای خاورمیانه -یا به تعبیر بهتر کشورهای همسو با ایران اسلامی- مانند سوریه، عراق، لبنان به جنگ افروزی پرداختند و چه جریانهای اعتقادی – انحرافی در جوامع غربی و آمریکایی، هردو به بهانههای مختلف تلاش بر نابودی مسجد دارند.
نمونه بارز این دشمنی آشکار غرب و صهیونیزم در تخریب هدفمند و جهتدار بیش از سی مسجد در جریان جنگ ۳۳ روزه با حزبالله لبنان و نیز ویرانی بیش از چهل مسجد در جریان جنگ غزه کاملاً محسوس و ملموس است.
آنچه که مسلمانان باید به آن توجه کنند، حفظ شأن و جایگاه مسجد است، به گفته بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل عدم موفقیت انقلابیون مصری، اعتماد به شبکه اجتماعی جاسوسی و صهیونیستی فیسبوک بوده است و آنها برنامهریزیهای خود را از محیطی حقیقی و امن- که افراد به صورت رودرو حرکتهایشان را مدیریت میکنند – به فضاهای مجازی و غیرقابلاعتماد مجازی، کشاندند.
امام راحل(ره) به منظور روشن ساختن ترفندها و حیلههای دشمنان و تبیین نقش محوری مساجد در خنثیسازی دسیسههای آنان، در فرازی از سخنان خویش میفرمایند: «اینها از مسجد میترسند، من تکلیفم را باید ادا کنم به شما بگویم، شما دانشگاهیها، شما دانشجوها، همهتان مساجد را بروید پر کنید، سنگر هست اینجا، سنگرها را باید پر کرد» و در جایی دیگر می فرمایند: «مساجد و محافل دینیه را که سنگرهای اسلام در مقابل شیاطین است، هرچه بیشتر گرم و مجهز نگه دارید».
این فرمایشات مبین امام راحل، اهمیت مساجد به عنوان کانون و مرکز مبارزه با دشمنان اسلام و محل خنثیکردن دسیسهها و حیلههای استکبار داخلی و خارجی است و امروزه نیز تمام سعی و تلاش دشمنان در خلوت کردن مساجد و دور کردن مردم به خصوص جوانان از مساجد است؛ زیرا مساجد به عنوان پایگاه ضداستکباری هستند، بنابراین با هوشمندی باید از تمام ظرفیتهای مساجد بهرهمند شویم.